Proširene vene: kada vaskularne bolesti postanu vidljive - BAUERFEIND

Proširene vene: kada vaskularne bolesti postanu vidljive

Proširene vene: kada vaskularne bolesti postanu vidljive
Ako se ne liječe, proširene vene se mogu pogoršati i rezultirati otvorenim čirevima na nozi ili, u rijetkim slučajevima, čak i po život opasnim plućnim embolijama. Stoga je važno znati kako prepoznati proširene vene, zašto su neki oblici proširenih vena opasni i što možete učiniti u borbi protiv njih.

Kako prepoznati proširene vene? 

Kada se površinske vene prošire zbog zgrušavanja krvi te postaju vidljive uglavnom na listovima ili unutarnjoj strani bedara, stanje se naziva proširenim venama. Otprilike jedna od pet odraslih osoba pati od ove primjetne promjene na venama.

Zbog svog karakterističnog izgleda, proširene vene se lako prepoznaju: klasično stanje proširenih vena (u medicini također poznato kao "varikoza") ima čvornate zavoje ili skupinu vena koje se ističu svojom plavom ili ljubičastom bojom.

“Paučaste vene” su manje izražen oblik proširenih vena. Karakteriziraju ih fine, crvenkaste ili plavkaste "grančice" ispod kože i stoga blago podsjećaju na pauka. Paučaste vene pojavljuju se na nogama i ponekad na licu, ali se smatraju bezopasnima.

Simptomi proširenih vena

Osim gore opisanih vidljivih promjena, proširene vene mogu se manifestirati i kroz sljedeće simptome:

 • umorne i teške noge
 • napetost u nogama, osobito pri visokim temperaturama
 • grčevi u listovima ili stopalima noću
 • otečeni gležnjevi i stopala uzrokovani nakupljanjem vode (edem)
 • žareća ili probadajuća bol u nogama
 • svrbež nogu

Koji su uzroci proširenih vena?

Venski zalisci osiguravaju tok krvi isključivo prema srcu. Različiti čimbenici mogu biti odgovorni za to što se ti ventili više ne mogu pravilno zatvoriti. Krv se zatim nakuplja u venama i zadržava. Kao rezultat toga, pritisak na stijenke vena raste sve dok se one na kraju ne prošire, uzrokujući da površinske vene postanu vidljive ispod kože kao proširene vene.

S jedne strane, čini se da urođena predispozicija za slabe vene igra ulogu u razvoju proširenih vena jer se one često javljaju u obiteljima. U ovom slučaju problem je urođena slabost vezivnog tkiva koja se u početku manifestira kao paučaste vene, uglavnom od srednje dobi nadalje. Liječnici ovo stanje nazivaju primarnom varikozom.

Ako se proširene vene ne razviju kao dio urođene predispozicije, već zbog bolesti, npr. začepljenje duboke vene nogu kao rezultat krvnog ugruška (duboka venska tromboza), ovo stanje se naziva sekundarna varikoza. S druge strane, slabo srce također može biti uzrok proširenih vena jer se krv skuplja u venama kao posljedica poremećenog rada srca (zatajenje desne klijetke).

Ova patološka proširenja mogu se pojaviti u različitim područjima sustava površinskih vena. Liječnici stoga koriste različite termine: paučaste vene, retikularne varikozne vene, varikozne vene bočnih grana, varikozne vene trupa i varikozne vene perforalnih vena.

Osim genetskih čimbenika i već postojećih stanja, sljedeći čimbenici rizika mogu pospješiti razvoj proširenih vena:

 • neaktivnost
 • poodmakla dob
 • dugo stajanje ili sjedenje na poslu
 • pretilost
 • hormonalne promjene, npr. uzimanje tableta, trudnoća i menopauza
 • uska odjeća i tijesna obuća s visokim petama
 • pušenje i česta konzumacija alkohola

Kako se mogu spriječiti proširene vene?

Zdrav način života može smanjiti rizik od proširenih vena: osim uravnotežene prehrane i unosa dovoljne količine tekućine svaki dan, trebali biste se pobrinuti i za redovitu tjelovježbu. Odlazak u šetnju, planinarenje, vožnja bicikla, plivanje ili gimnastičke vježbe ne samo da pomažu u borbi protiv pretilosti, već također aktiviraju pumpu mišićnih vena.

Na poslu treba izbjegavati dugotrajno stajanje ili sjedenje što je više moguće. Preporučujemo redovite kratke stanke za aktivnosti, vježbanje stopala ili čak povremeno dizanje nogu kako biste pomogli venama nogu pri venskom povratku krvi u srce. Također preporučujemo široku odjeću, udobnu ravnu obuću i medicinske kompresijske čarape.

Ljeti se krvne žile šire kako bi se tijelo ohladilo. To, međutim, povećava refluks u venama koje su već oslabljene. Kako biste podržali svoje vene, možete redovito tuširati noge hladnom vodom, što će dovesti do sužavanja vena i bržeg protoka krvi.

Što proširene vene čini tako opasnima?

Progresija je različita za svakog pacijenta. Ako se proširene vene ne liječe dulje vrijeme, stanje se može pogoršati jer refluks krvi u venama predstavlja veliko opterećenje za krvne žile koje se nastavlja povećavati. U naprednom stadiju može se razviti venska insuficijencija koja može rezultirati čirevima na potkoljenicama (ulcus cruris, venski ulkusi potkoljenice).

Također, postoji povećan rizik od nastanka krvnih ugrušaka u proširenoj veni. Takav ugrušak (tromb) može se potpuno ili djelomično odvojiti od stijenke vene i zatim se može prenijeti s krvlju kroz srce u plućne žile. To uzrokuje po život opasnu vaskularnu okluziju, također poznatu kao plućna embolija. Zato se proširene vene ne smiju zanemariti, već ih treba rano dijagnosticirati i liječiti kod liječnika. Rizik od teških komplikacija može se značajno smanjiti u većini slučajeva odgovarajućim liječenjem.

Proširene vene treba uvijek pregledati liječnik (obiteljski liječnik, flebolog ili dermatolog) kako bi se pronašli mogući uzroci i spriječio razvoj opasnih posljedica.

 

Kako se dijagnosticiraju proširene vene?

Ako se sumnja na proširene vene, ključan je temeljit liječnički pregled. Liječnik će odrediti radi li se o primarnoj ili sekundarnoj varikozi. Liječnik također mora utvrditi jesu li zahvaćene duboke vene nogu ili pati li pacijent od neke druge bolesti – npr. problemi s bubrezima ili srcem – što također može uzrokovati nakupljanje vode u nogama. Različite tehnologije snimanja, poput ultrazvuka, mogu dati naznaku dubljih promjena.

Liječenje proširenih vena: kako se boriti protiv simptoma?

Nakon što je dijagnoza konačna, treba se pridržavati i provoditi preporuke liječnika o liječenju. To često uključuje:

Nadalje, ovisno o napredovanju stanja i okidačima, ali i subjektivnom osjećaju i željama pacijenta, u dogovoru s liječnikom dostupne su različite invazivne kirurške mogućnosti liječenja, kao što su:

 • kemijska skleroterapija manjih proširenih vena
 • skleroterapija pomoću laserske ili radiofrekvencijske terapije
 • kirurško uklanjanje zahvaćene vene („stripping“ ili drugi kirurški zahvati) s naknadnom kompresijskom terapijom
 • operacije očuvanja vena (CHIVA i valvuloplastika)

 

Kako medicinske kompresijske čarape pomažu u borbi protiv proširenih vena?

Medicinske kompresijske čarape koriste se za liječenje proširenih vena, posebno za sprječavanje pogoršanja stanja i za potporu zahvaćenih vena. Također su neizostavna komponenta liječenja u praćenju nakon operacije vena.

Osim toga, medicinske kompresivne čarape su nevjerojatno vrijedne u situacijama kada su vene izložene naprezanju, čime se sprječavaju proširene vene i tromboza vena na nogama. Kada se na venu izvrši vanjski pritisak, stijenka vene može učinkovitije izdržati unutarnji pritisak i venski se zalisci mogu ponovno zatvoriti.

 Kompresivne čarape također pospješuju povrat krvi u srce, čime se smanjuje rizik od tromboze.

Visokokvalitetne medicinske kompresijske čarape, kao što su VenoTrain micro ili VenoTrain soft, ravnomjerno raspoređuju pritisak po cijeloj površini noge te stoga, osim koži ugodnog materijala, pružaju visok stupanj udobnosti nošenja. Čarape su dostupne u standardnim veličinama ili kao rješenja po narudžbi, kao čarape do koljena ili bedara te kao hulahopke. Dostupni su iu brojnim atraktivnim bojama prilagođenim aktualnim modnim trendovima. To ih čini lakim za kombiniranje uz svakodnevnu odjeću, tako da ih se čak i pri boljem pogledu ne može lako prepoznati kao kompresijske čarape.

 • Individualni pristup
 • Individualni pristup

  korisnici u središtu naših aktivnosti
 • Individualni pristup
 • Stručno osoblje

  opskrba korisnika uslugama za lakši život
 • Individualni pristup
 • Loyalty klub

  dodatni popusti na webshop proizvode
Vrh